ERVARINGEN PATIËNTEN

Darmproblemen

Vlak voor de zomer van 2019 heb ik Ton Chan benaderd voor een kennismakingsgesprek. Er waren een paar redenen voor, maar de voornaamste was dat ik regelmatig last had van mijn darmen. Via de huisarts waren er al diverse allergieonderzoeken gedaan, maar die hadden niets opgeleverd.
Het kennismakingsgesprek leidde meteen tot een eerste acupunctuur behandeling en enkele tips over voeding. Na de tweede behandeling was er een duidelijk positief effect te merken. Deze trend zette zich, met uitzondering van een korte periode van terugval, verder door.
Door de behandelingen ben ik bewuster geworden van mijn gevoelens en daardoor kan ik op een betere manier mijn balans houden. Ik ben ervan overtuigd dat dit aan de basis lag van mijn klachten en dat ik door dit aan te pakken minder klachten ervaar dan voorheen.
Voor een uitermate nuchtere Zeeuw als ik was het een grote stap om buiten de “reguliere geneeskunde” op zoek te gaan naar een oplossing van mijn klachten.
Naast de deskundigheid van Ton is hij ook een vriendelijk persoon die vertrouwen weet te winnen en mensen gerust weet te stellen.

Jeroen Rijnhout
General Manager Elopak

Mijn beknopt verslag van mijn behandeling tegen slokdarmkanker met uitzaaiingen in de lever door Acupuncturist Ton Chan

Na een chemotherapie behandeling welke ik na nog geen twee weken stopte , omdat ik er zo ziek van werd. Zo erg ziek waardoor ik niet meer uit bed kon komen.

Op 18-7-2019 heb ik Ton gebeld en de situatie uitgelegd en die kwam nog 's avonds om 22:00. Hij zag me liggen en hij zag dat het heel erg slecht ging met mij. Hij schreeuwde naar me toe: " Je gaat het niet opgeven!"

Na de chemobehandelingen kon ik niks meer, ik had geen trek, at niks en dronk amper. Ton verplichtte mij om iets te eten, omdat ik anders nog verder af zou glijden. Ik moest rijstwafel met honing eten, dit om mijn eetlust op te wekken. Diezelfde dag kwam mijn eetlust weer terug. Daarnaast adviseerde Ton mij een speciale kruidenformule die ik 3x2 stuks per dag moest innemen.

Mijn eerste behandeling op bed gebeurde op 19-07-2019. Ton behandelde mij met acupunctuur en moxa. Hij kwam terug op 23-7-2019, 26-7-2019, deed dezelfde routine met acupunctuur en moxa. Omdat ik al meer als een week bedlegerig was, kreeg ik zoveel last van mijn rug dat ik aan de morfine wilde. Ton adviseerde zijn vader Sing Chan om diezelfde dag nog te komen om de rug weer goed te krijgen. Sing Chan doet Tui Na therapie en diezelfde avond kreeg ik de eerste behandeling en de volgende dag nog een. De dag daarna stond ik naast mijn bed en ik vond het werkelijk een wonder.

In een zeer korte tijd thuis behandeld te  zijn, was ik zodanig opgeknapt waardoor ik verdere behandeling op de praktijk verder kon voortzetten. Wekelijks krijg ik nu acupunctuur en moxa, daarnaast slik ik trouw de kruidenformule  die Ton mij adviseerde.

Vorige week is er een scan gemaakt in het ziekenhuis en de uitslag luidt:

de slokdarmtumor is onveranderd en de uitzaaiingen op de lever zijn beduidend minder en kleiner geworden, voorwaar een mooi resultaat. We gaan verder op de ingeslagen weg en ik ben hoopvol op de toekomst.

Jan de Schrijver

Zenuwbeschadiging na knie-operatie


Al jarenlang heb ik problemen aan mijn knie, in juni 2017 is er, na een operatie, ook nog zenuwpijn ontstaan aan mijn bovenbeen. Sindsdien heb ik allerlei behandelingen in het ziekenhuis ondergaan in de hoop de zenuwpijn te verminderen, tevergeefs. Twee jaar later heb ik nog net zo veel last van de zenuwpijn, wat mij erg belemmert in het dagelijks leven. De pijn die komt kijken bij dingen als lopen, fietsen, koude temperaturen en andere dagelijkse bezigheden zorgen ervoor dat ik altijd na moet denken over wat ik wel en niet kan doen.

Toen kreeg ik van vrienden de tip om eens bij Ton langs te gaan, hij had hun immers ook geholpen. Onder het mom van ‘ik zal er in ieder geval niet op achteruit gaan’, snel een afspraak gemaakt bij Ton. Na de eerste behandeling in juni 2019 merkte ik meteen verandering.


Kwaaltjes die voor mij heel normaal waren, zoals bloedneuzen in de zomer en kramp in de kuiten tijdens warm weer, waren al na de eerste behandeling verdwenen (en dat zijn ze nog steeds), dit gaf mij wat meer hoop. Langzaam maar zeker begon ook de zenuwpijn wat af te nemen. Aanrakingen op de huid zijn nu minder onaangenaam en de pijnscheuten zijn minder intens en korter van duur.

We hebben al zodanig veel vooruitgang geboekt dat het de laatste keer zelfs lukte om cups op mijn bovenbeen te plaatsen, iets waarvan ik nooit had gedacht dat het ooit mogelijk zou zijn in verband met de pijn. Sinds ik onder behandeling ben bij Ton vergeet ik zelfs af en toe dat ik last heb van zenuwpijn.


Ondanks mijn angst voor naalden weet Ton mij elke keer op mijn gemak te stellen. Hij heeft me laten zien dat er nog vooruitgang mogelijk is en dat ik wellicht niet ‘met de pijn moet leren leven’, zoals mij in het ziekenhuis werd verteld.

Iris Neve

Sportblessures en lage rugklachten


Ik kom al langere tijd bij Ton voor behandeling van diverse problemen. 


ATLETIEK

Bij mij begon het in de tijd dat ik aan atletiek deed op (inter)nationaal topniveau. Ik heb toen ooit mijn hamstring gescheurd waarna dit altijd een zwakke plek voor mij bleef. Vrijwel iedere seizoen speelde deze blessure weer een keer op. Vaak was ik dan enkele weken "uit de running" wat midden in het seizoen een enorme terugval geeft in prestaties. Een keer speelde het weer op, anderhalve week voor mijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Ton heeft toen zijn planning omgegooid om mij meerdere malen te kunnen behandelen. 

Het gevolg? Ik kon aan de start verschijnen, liep pijnvrij de 100m race uit en noteerde mijn snelste tijd van het seizoen. Een herstel die - met normale behandelingen - vaak een week of 3 nodig had.


RUGKLACHTEN

De laatste jaren heb ik regelmatig rugklachten. Ton helpt mij heel goed met acupunctuur en cupping om van deze klachten af te komen. 

De laatste keren had ik een serieuze blokkade door een verkeerde beweging waarna ik bijna niet meer kon draaien of achterom kijken. Ton doet altijd zijn uiterste best om tijd vrij te maken voor een acute probleem en ook nu was dat het geval. Met een uitgebreide behandeling op de eerste ochtend was het de tweede dag volledig verholpen en kon ik alles weer doen. 

Alex Ward

FIBROMYALGIE – LIPOEDEEM - EVENWICHT

De conventionele geneeskunde was al lang geen optie meer voor mij. Ik was in tientallen jaren door allerlei artsen in Nederland en in het buitenland met een schouder ophalen weggestuurd, omdat geen van allen ooit gehoord had van Lipoedeem (ongeneselijke progressieve zeer pijnlijke aandoening met veel vervelende bijverschijnselen, o.a. stijfheid ledematen, zeer beperkte mobiliteit, extreme moeheid). Fibromyalgie was al eerder geconstateerd, maar de fibromyalgie atypische verschijnselen die ik ook vertoonde werden genegeerd. Ik was proefkonijn voor medicijnen en apparatuurbehandelingen, van morfine tot elektroshocks en meer.

Pas toen ik een TV documentaire over Lipoedeem zag en onmiddellijk wist, dat is de oorzaak van mijn ellende, rechercheerde ik verder, printte uit wat ik op Internet kon vinden en confronteerde er mijn huisarts en specialisten mee, maar niemand kon mij helpen.  Ik was ten einde raad.


Uiteindelijk kwam ik bij PHY-X terecht. Daar lag ik dan voor de eerste keer op de behandeltafel bij Ton Chan, die deed de in de TCG gebruikelijke onderzoeken, stelde vragen die ik beantwoordde, stond rechts naast mij, stond links naast mij, vertelde over behandelmogelijkheden, o.a. accupunctuur. Ik ben niet bang voor prikken maar was benieuwd hoe het aan zou voelen met die superdunne naalden. Uiteindelijk zette Ton warmtelampen boven mij aan, zei: “… en nu even rusten, lekker ontspannen”, draaide het licht uit en verliet de kamer. Ik dacht: ‘Eerst rusten, dan accupunctuur, dat zal een lange behandeling worden’, totdat mijn man, die mij begeleid had en rustig in een hoek zat, grinnikte: “Je lijkt wel op een speldenkussen”. Mijn verbazing kon niet groter zijn.

Al na de 1e behandeling voelde ik een verandering. De pijnen werden dragelijker ZONDER MEDICIJNEN, de bewegelijkheid was ook ietsjes beter en ik had een energieboost gekregen, die ik niet voor mogelijk gehouden had.

Dat is nu 4 jaar geleden. Ondertussen zijn er Cupping en Moxa bijgekomen. Vooral Moxa werkt rustgevend en helpt de mentale balance te herstellen. Ik ben van 14 medicijnen per dag gezakt naar 3! De voedingsadviezen van Ton zijn een waardevolle ondersteuning.

Mijn man ging, overtuigt door mijn vooruitgang, zelf ook onder behandeling bij Ton en boekt ondanks zijn hoge leeftijd steeds weer succes door een betere werking van zijn beenspieren en evenwicht en het opkrikken van zijn energie.

Wally Sakkee